Προσβάλλει κυρίως τους εφήβους, όμως μπορεί να πρωτοεμφανισθεί και σε νεαρούς ενήλικες (20-25 ετών) ή και να παραμείνει σε μεγαλύτερες ηλικίες όπως 30 ή 35 ετών.
Που οφείλεται η ακμή;
Η ακμή δεν οφείλεται στην σοκολάτα ή σε λιπαρά φαγητά όπως κάποιοι πίστευαν στο παρελθόν.
Έχουν ενοχοποιηθεί διάφοροι παράγοντες όπως η γενετική προδιάθεση, φάρμακα, ανδρογόνα, ενδοκρινείς παράγοντες, στρες. Όμως πιστεύεται σήμερα πως η ακμή είναι αποτέλεσμα διαταραχής της κερατινοποίησης στην περιοχή του τριχοσμηγματογόνου πόρου.
Αρχικά παρατηρείται υπερέκκριση σμήγματος στην συνέχεια απόφραξη του τριχοσμηγματογόνου πόρου (σχηματίζονται έτσι τα μαύρα στίγματα ή φαγέσωρες), ανάπτυξη μικροβίων(προπιονικό βακτηρίδιο της ακμής) και φλεγμονή η οποία εκδηλώνεται στο δέρμα με φλυκταινίδια, βλατίδες, κύστεις (κοινώς “σπυράκια”).
Υπάρχουν διάφορες μορφές ακμής, εκείνη στην οποία βρίσκουμε κυρίως μαύρα στίγματα, η μορφή στην οποία παρατηρούνται “κόκκινα σπυράκια”καθώς και “σπυράκια με πύον”, βλατίδες δηλαδή και φλύκταινες αντίστοιχα και τέλος η βαρύτερη μορφή ακμής στην οποία παρατηρούνται οζίδια και κύστεις.
Είναι πολύ σημαντική η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της ακμής έτσι ώστε να προλάβουμε τον σχηματισμό ουλών.
Θεραπεία της ακμής
Πρώτα απ’ όλα πρέπει να καθαρίζουμε καλά το πρόσωπο με νερό και ειδικό σαπούνι που θα συστήσει ο δερματολόγος. Σε ότι αφορά την τοπική θεραπεία της ακμής μπορούμε να συνδυάσουμε τα τοπικά αντιβιοτικά είτε με παράγωγα της βιταμίνης Α είτε με το υπεροξείδιο του βενζουλίου.
Σε ότι αφορά την θεραπεία από το στόμα αυτή περιλαμβάνει αντιβιοτικά, ισοτρετινοίνη και αντισυλληπτικά. Όποιο από τα φάρμακα αυτά και εάν επιλεγεί από τον δερματολόγο θα πρέπει να χορηγηθεί για διάστημα τουλάχιστον τεσσάρων μηνών έτσι ώστε να είναι αποτελεσματικό.
Στην ενήλικο γυναίκα με ακμή εδικά σε εκείνη που συνυπάρχουν διαταραχές του κύκλου ή σχετικά αυξημένη τριχοφυία καλό είναι να προηγούνται της θεραπείας ορμονολογικές εξετάσεις, έτσι ώστε να αποκλεισθεί κάποια υποκείμενη πάθηση όπως για παράδειγμα το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στα καλλυντικά που χρησιμοποιούνται σε δέρματα με ακμή, αφού τα λιπαρά καλλυντικά και ιδιαίτερα αυτά που περιέχουν λανολίνη, βαζελίνη ή φυτικά έλαια μπορεί να επιδεινώσουν την ακμή. Επίσης σε ότι αφορά την τοπική θεραπεία της ακμής τα peelings σαλικυλικού οξέος βοηθούν πολύ στην ήπια φλεγμονώδη και φαγεσωρική (με μαύρα στίγματα) ακμή.
Το διάλυμα του σαλικυλικού οξέος εφαρμόζεται ομοιόμορφα στο δέρμα και αφήνεται για 3-5 λεπτά μέχρι να σχηματισθεί στο δέρμα ένα λευκό κρυσταλλικό ίζημα που καλύπτει σαν μάσκα την επιφάνεια του προσώπου. Στη συνέχεια το σαλικυλικό οξύ ξεπλένεται με άφθονο νερό. Μετά το peeling οι ασθενείς χρειάζονται ενυδάτωση του προσώπου τους και χρήση αντιηλιακού. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται κάθε 2-4 εβδομάδες και συνολικά 3-4 φορές. Οι ασθενείς δεν χρειάζεται να απουσιάσουν από την εργασία τους.