Υποχρωμικές κηλίδες
Υποχρωμικές κηλίδες μπορεί να παρατηρηθούν στα βρέφη και τα παιδιά κατανεμημένες είτε κατά τόπους είτε κατά μήκος τμήματος του χεριού, του ποδιού ή του κορμού, είτε σε γραμμοειδές σχήμα. Οι κηλίδες αυτές μπορεί να αποτελούν ένα μεμονωμένο εύρημα ή να αποτελούν εκδήλωση κάποιας γενετικής νόσου.
Τις μεμονωμένες αχρωμικές κηλίδες τις ονομάζουμε αχρωμικούς σπίλους. Τα γενετικά νοσήματα τα οποία θα πρέπει να αποκλείσουμε σε παιδιά με αχρωμικές κηλίδες είναι κυρίως η υπομελάνωση του Ito και η οζώδης σκλήρυνση. Συνήθως αυτό που χρειάζεται είναι καλή παρακολούθηση της ανάπτυξης του παιδιού με ιδιαίτερη προσοχή στο νευρικό και μυοσκελετικό σύστημα καθώς και στα μάτια και την καρδιά.
Δεν υπάρχει θεραπεία για τις υποχρωμικές κηλίδες, οι οποίες παραμένουν εφ’ όρου ζωής. Θα πρέπει συστηματικά κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών να χρησιμοποιείται αντιηλιακό για μειώνεται έτσι η αντίθεση στο χρώμα μεταξύ του υγιούς και του υποχρωμικού δέρματος.
Υπερχρωμικές κηλίδες
Οι υπερχρωμικές κηλίδες που βλέπουμε πιο συχνά στα βρέφη και τα παιδιά είναι οι cafe au lait κηλίδες οι οποίες συνήθως είναι στρογγυλές ή οβάλ, καστανής χροιάς, με διάμετρο από λίγα χιλιοστά έως 15-20 εκατοστά και οι οποίες μπορεί να εμφανισθούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι cafe au lait κηλίδες δεν συσχετίζονται με κάποιο γενετικό νόσημα, σε κάποιες όμως περιπτώσεις αποτελούν ένδειξη κάποιων γενετικών παθήσεων με πιο συχνή από αυτές τη νευροινωμάτωση τύπου Ι.
Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί στο δέρμα του νεογνού να παρατηρήσουμε σκουρόχρωμες καστανές κηλίδες που καλύπτουν ένα μέρος του κορμού (από τη μέση γραμμή και προς τα δεξιά ή αριστερά), ή ένα μέρος του χεριού ή του ποδιού του βρέφους. Οι περιπτώσεις αυτές ονομάζονται σπιλοειδείς υπερμελανώσεις και αποτελούν συνήθως μεμονωμένο δερματολογικό εύρημα, πιο σπάνια μπορεί να συσχετίζονται με γενετικά νοσήματα. Tόσο οι cafe au lait κηλίδες όσο και οι σπιλοειδείς υπερμελανώσεις δεν υποχωρούν με την πάροδο του χρόνου.
Τέλος υπάρχουν και σκουρόχρωμες κηλίδες γκριζο-μπλε χροιάς. Αυτές που βρίσκονται στο κατώτερο μέρος της ράχης του νεογνού ονομάζονται μογγολοειδείς κηλίδες και οι οποίες με την ενηλικίωση υποχωρούν. Γκριζο-μπλε κηλίδες μονόπλευρα στην περιοχή του ματιού είναι ενδεικτικές ενός σπίλου(“ελιά”) ο οποίος ονομάζεται σπίλος του Οta. Αναλόγου χρώματος κηλίδες, μονόπλευρα στην περιοχή του ώμου είναι ενδεικτικές του σπίλου(ελιάς) του Ιto.