Εάν έχετε παρατηρήσει πως χάνετε περισσότερες τρίχες στο μαξιλάρι σας ή στην χτένα σας, είναι πιθανό να περνάτε μια περίοδο τριχόπτωσης τύπου τελογενούς τριχόρροιας:
Τα πιο συχνά αίτια τριχόπτωσης σχετίζονται με :
- Μετά το τοκετό περίοδο
- Μετεγχειρητική περίοδο
- Έντονο συναισθηματικό στρες
- Έντονη απώλεια βάρους
- Διακοπή αντισυλληπτικών χαπιών
- Σοβαρές λοιμώξεις (π.χ. COVID-19) ιδιαίτερα εάν συνοδεύονται από πυρετό
Συνήθως η τριχόπτωση ξεκινάει περίπου 2 μήνες μετά το “στρεσογόνο”γεγονός. Για παράδειγμα στην περίπτωση της εγκυμοσύνης η τριχόπτωση ξεκινάει 2 μήνες περίπου μετά τον τοκετό και μεγιστοποιείται στους 4 μήνες. Αυτού του είδους η τριχόπτωση είναι φυσιολογική και παροδική. Συνήθως 6-9 μήνες μετά τα μαλλιά επανέρχονται στην κανονική τους πυκνότητα.
Όμως υπάρχουν και περιπτώσεις όπου ο στρεσογόνος παράγοντας παραμένει για καιρό, οπότε και η τριχόπτωση γίνεται μακροχρόνια.
Εκτός από τις περιπτώσεις τελογενούς τριχόρροιας όπου η απώλεια τριχών είναι παροδική και αναστρέψιμη υπάρχουν και περιπτώσεις όπου παρατηρείται διακοπή της ανάπτυξης των τριχών.
Στην περίπτωση αυτή τα πιο συχνά αίτια απώλειας είναι:
- Κληρονομικότητα (πχ ανδρογενετική αλωπεκία ανδρικού ή γυναικείου τύπου)
- Ανοσολογικοί παράγοντες
- Φάρμακα (πχ χημειοθεραπείες)
- Χρόνια έλξη των τριχών (πχ σφιχτές κοτσίδες)
- Τριχοτιλλομανία
Στις περιπτώσεις ειδικά της ανδρογενετικής αλωπεκίας, όπου παρατηρείται μια αργή σταδιακή λέπτυνση και αραίωση των τριχών, μπορούμε με κατάλληλες θεραπείες (μινοξιδίλη τοπικά, PRP Platelet Rich Plasma) εάν παρέμβουμε έγκαιρα να βοηθήσουμε.